Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Odáig süllyedt korunk, hogy börtönbe kerülhet, aki nem ferde
  2014-01-03 16:27:03, péntek
 
  Odáig süllyedt korunk, hogy börtönbe kerülhet, aki nem ferde?
2014. január 03. 15:09
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Minden kornak megvan ugyebár a maga jeligéje, éspedig attól függően, mit tekint értéknek. Valaha például a lovagiasság, a vitézség, a dolgok nevén nevezése számított annak, az adott szó szentsége, az igazmondás, egyszóval az egyenesség. És ma? Tényleg odáig süllyedt korunk, hogy egykönnyen börtönbe kerülhet, aki nem ferde, aki a tényeket tényekként tiszteli, aki ezért aztán egyáltalán nem veszi készpénznek a médiumok politikailag úgyszólván világszerte egyoldalúan értelmezett információit?

Lehet, hogy aligha szükséges mindennapjainkból példákkal igazolnunk, mennyire kínzóan időszerű kérdések ezek, pláne, ha múltunkban tallózva például Ady Endre egy, 1901-ből való írását kezünkbe vesszük? A Nagyváradi Napló 1901. szeptember 28-i számában ugyanis ezeket olvassuk tollából:

,,Jámbor falusi zsidó ember elé, vásári sokadalomban paraszt suhanc ugrik. A zsidó ember pipázik. A suhanc kikapja a szájából a pipát s a nézők nagy gaudiumára [örömére - Ifj. T. L.] elszalad vele. A zsidó éltesebb ember. De szörnyen sérti a méltatlanság, a sértés és a gúnyos kacagás. Rohan a suhanc után. Az visszakiabál egy-két ,,rongyos zsidó"-t, de egyszer megáll. Bevárja az üldözőjét s egy pálcával arcon vágja. A törvényszék pedig ítélkezett. Lopásért és testi sértésért egy fél évi fogházra ítélte a suhancot. A tábla egy s a Kúria három évi fegyházra emelte fel ezt a büntetést".

De nem kell persze feltétlenül ennyire visszamennünk honi históriánkban, hasonló esetekkel korunk is bőségesen szolgál. Alig egy éve két év letöltendő börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte nem jogerősen a bíróság azt a férfit, aki a vád szerint vallási hovatartozása miatt molesztálta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét. Aztán nemsokára három fiatalember hangosan ,,üdvözölte" a Zsidó Világkongresszusról a Kempinski Hotelbe hazatérő vendégeket: az egyikük közismert karlendítéssel fogadta őket, majd ,,Sieg Heil!"-t, kiáltott utánuk, a másik kettő pedig, hogy ,,shalom, shalom, a zsidókat kivasalom!". Mindezekért az első három év letöltendő, a másik kettő pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Mindezek ismeretében feltétlenül kétséges, hogy mégis csak abszurd világban élük, amit, nem csekély akasztófahumorral fűszerezve, egy mára már kevésbé művelt műfaj, a groteszk jeleníthet csak meg igazán? Amire olyan múltbeli mesterei után, mint Cholnoky Viktor, Kosztolányi Dezső, Lovik Károly, Mikszáth Kálmán, no és Szabó Dezső, talán azt hihetnénk, már nincs is reá példa napjainkban? Pedig aligha kérdés, hogy van, s nem kizárt, hogy nem utolsósorban éppen az abszurdságnak az iménti példákból is érzékelhető fokozódásának köszönhetően. Itt van ugyanis Pozsonyi Ádám elbeszélése, a Ferde:

,,Tudják, mostanában a dolgok összevissza vannak, s az ilyesmi szörnyen tud idegesíteni.
Itt van például ez az egész dolog ezekkel a képekkel.
Ferdék.
A minap is becsöngetek az egyik lakásba - középkorú nő nyit ajtót -, s mondom néki:
- Szeretném megigazítani a képeit a falon.
Azt ne higgyék, hogy beeresztett. Mintha mittudomén mekkora sértést vágtam volna a fejéhez. Pedig nekem muszáj megigazítanom azokat a képeket. Muszáj, értik? Ez valahogy belülről jön. Először lassan, alattomosan jelentkezik. Az ember ilyenkor hajlamos oda sem figyelni az effélére. Aztán egyszer csak váratlanul, elemi erővel tör a felszínre. Ilyenkor aztán nincs megállás.
Vannak, akik szerint beteg vagyok. Ostobaság. Nem én vagyok beteg, az ő képeik állnak ferdén. De ők persze nem látják be. Makacsok.
A munkahelyemről is elbocsátottak. Tudják, eddig egy középiskolában tanítottam. Azt hiszik, megbecsültek? Az ember azt várná, hogy ha másutt nem is, legalább egy efféle intézményben más a helyzet.
Értsék már meg végre, hogy ferdék!
Ezt mondtam az igazgató úrnak is, midőn üldözni kezdett.
Egyre csak azon lovagolt, hogy ha egyszer tanítási idő van, akkor ő elvárja, hogy egy pedagógus a tanteremben oktassa a diákokat, ne pedig a folyosón lófráljon, s kezében mérőszalaggal a falon lévő képeket igazgassa.
De hát könyörgöm, értsék már meg végre, hogy ferdék!
Csupa elmebeteggel vagyok körülvéve. Ellenséges pillantások kereszttüzében élek. Miért gyűlölnek ezek engem? Mert gyűlölnek, az egész biztos. Érzem. Látom a tekintetükből, ahogy becsapják orrom előtt az ajtajukat, s kihallom szavaikból, amint kilöknek minden elképzelhető helyről.
Volt, ahol kutyát uszítottak rám.
Egyszer kitartóan ácsorogtam egy ház bejáratánál. Az ablakokat figyeltem. Szereztem egy távcsövet. Azzal benézek a lakásokba, s könnyedén meg tudom állapítani, hogy melyik képet miképpen akasztották a falra.
De ők ellenségesen fogadnak, és behúzzák a függönyöket.
Mintha én úgy nem tudnám megállapítani azt, amit már amúgy is nagyon jól tudok. Azt, hogy ferdék.
Annál a háznál is így történt. Kijött egy férfi és rám nézett. Tudtam, ő is gyűlöl. Láttam izzani a szemében, amikor eleresztette azt a dögöt.
Pedig a veszély egyre nagyobb. Nem szabad lebecsülni. Valami történik a világban. Nem tudom mi, de érzem. Valami rettenetes.
Ezeket a sorokat a börtönben írom.
Múzeumban voltam a minap. Zárás után mentem oda. Az ereszcsatornán felmásztam, betörtem az ablakot, leütöttem az őrt, majd a felakasztott képekhez léptem.
A bíróságon felkértek, lehetőleg válaszoljak tömören, így csupán ennyit mondtam a jegyzőkönyvbe:
- Kérem alássan, ferdék!"

Vajon szükséges kommentár ehhez az amúgy oly elcsépelt ,,szólj igazat, betörik a fejed!" közmondás ismeretében? Tényleg odáig jutottunk, hogy éppen az egyenesség számít ferdeségnek lassan már mindenhol és mindenben? Elképzelhető, hogy majdan, ha még lesznek írástudók, azt fogják írni, odáig süllyedt korunk, hogy benne egykönnyen börtönbe kerülhetett, aki nem volt ferde?

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=71586
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: börtönbüntetésre, börtönbüntetést, munkahelyemről, karlendítéssel, ereszcsatornán, felfüggesztett, középiskolában, kereszttüzében, visszamennünk, fokozódásának, históriánkban, mérőszalaggal, megállapítani, megigazítanom, hovatartozása, jegyzőkönyvbe, elbocsátottak, abszurdságnak, tekintetükből, megbecsültek, eleresztette, politikailag, intézményben, elképzelhető, információit, felakasztott, visszakiabál, megigazítani, ellenségesen, méltatlanság, köszönhetően, sokadalomban, elmebeteggel, utolsósorban, kerülhetett, akasztották, maga jeligéje, dolgok nevén, tényeket tényekként, médiumok politikailag, zsidó ember, suhanc kikapja, nézők nagy, zsidó éltesebb, gúnyos kacagás, suhanc után, visszakiabál egy-két, pálcával arcon, törvényszék pedig, egyikük közismert, másik kettő, zsidókat kivasalom, Tompó László, Nagyváradi Napló, Budapesti Zsidó Hitközség, Zsidó Világkongresszusról, Kempinski Hotelbe, Sieg Heil, Cholnoky Viktor, Kosztolányi Dezső, Lovik Károly, Mikszáth Kálmán, Szabó Dezső, Pozsonyi Ádám,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Nehezen engedem  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Különös!  Búzaszentelés  Fodor Ákos költő,  Különös!  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Ma  Minden gyerek jó.  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Maradék idő  Bella István: Zsoltár  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Semmit ne higgy el  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Muratáj  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Búzaszentelés  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Paul David Tripp Április 24  Kellemes esti időtöltést  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam Krisztinától  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Becsüld meg azt amid van,...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Jó éjt  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Miért nem menti meg Jézus...  Ébredj  Rögtön puha Mézes Krémes  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  William Shakespeare idézet  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Jó éjt  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
maga jeligéje, dolgok nevén, tényeket tényekként, médiumok politikailag, zsidó ember, suhanc kikapja, nézők nagy, zsidó éltesebb, gúnyos kacagás, suhanc után, visszakiabál egy-két, pálcával arcon, törvényszék pedig, egyikük közismert, másik kettő, zsidókat kivasalom, első három, groteszk jeleníthet, iménti példákból, dolgok összevissza, ilyesmi szörnyen, egész dolog, egyik lakásba, ember ilyenkor, középiskolában tanítottam, efféle intézményben, igazgató úrnak, tanteremben oktassa, folyosón lófráljon, falon lévő, egész biztos, ablakokat figyeltem, veszély egyre, börtönben írom, ereszcsatornán felmásztam, felakasztott képekhez, bíróságon felkértek, egyenesség számít, börtönbüntetésre, börtönbüntetést, munkahelyemről, karlendítéssel, ereszcsatornán, felfüggesztett, középiskolában, kereszttüzében, visszamennünk, fokozódásának, históriánkban, mérőszalaggal, megállapítani, megigazítanom, hovatartozása, jegyzőkönyvbe, elbocsátottak, abszurdságnak, tekintetükből, megbecsültek, eleresztette, politikailag, intézményben, elképzelhető, információit, felakasztott, visszakiabál, megigazítani, ellenségesen, méltatlanság, köszönhetően, sokadalomban, elmebeteggel, utolsósorban, kerülhetett, akasztották, tanteremben, válaszoljak, ferdeségnek, molesztálta, készpénznek, függönyöket, értelmezett, törvényszék, pillantások, egyoldalúan, közügyektől, bejáratánál, világszerte, feltétlenül, fiatalember, mindezekért, kosztolányi, alattomosan, jelentkezik, érzékelhető, idegesíteni, összevissza, ismeretében, elbeszélése, lovagiasság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.